Acest articol o să vă ajute mult mai bine să înţelegeţi ce se întîmplă cu corpul uman cand consumă alcool. Am redat pe scurt etapele pe care le parcurge alcoolul în organism şi care sunt efectele. Aveţi grijă ce serviţi, ar putea să vă coste sănătatea…
Nu sunt cercetări care să demonstreze beneficiile de sănatate provocate de alcool. Mai degrabă că alcoolul este toxic pentru organismul uman. Să începem pe rand, astfel cand alcoolul este consumat, se ridică concentratia de alcool in sange şi se produce efectul de intoxicatie. Corpul incepe să se “detoxifice” adica are loc metabilozarea alcoolului (descompunerea alcoolului). Prima etapa este conversia alcoolului in acetoaldehida (aldehida acetica) de catre enzima “alcool dehidrogeneza”. Aceasta etapă este destul de rapidă pentru cei ce consumă în mod regulat alcoolul. Etapa a doua este conversia acetoaldehidei în acetat de către enzima “aldehida dehidrogeneză”. Acest proces este mai încet şi lasă în organism o anumită cantitate de acetaldehidă pentru citeva ore sau mai multe. Aceasta este cauza pentru care acetaldehida produce cele mai neplacute efecte toxice. Acetatul este descompus in energie, la fel ca si alti carbohidrati. Consumul excesiv de alcool va poate îngrasa tot la fel de repede ca şi spaghetele şi dulciurile.
Vreau să precizez că efectele de intoxicaţie apar în cazul cand este un exces de alcool în organismul uman. Dacă se respectă o anumită normă admisibilă de consum, nu ar fi nici o problema.
Acetoaldehida, este produsă iniţial în ficat, dar la fel şi în alte organe cu o concentratie mult mai mică. Astfel acest component se leagă cu pereţii celulelor roşii din sange şi se “plimbă” prin toate părţile corpului inclusiv şi a creerului. Astfel ataşandu-se de pereţii celulelor roşii, le fac mult mai rigide şi nu le piermite să intre în capilarele mici.(Capilarele mici sunt mai mici ca dimensiuni ca celulele roşii+acetoaldehida astfel celula trebuie să se alungească, întindă ca să poată patrunde.) Aceasta reduce aprovizionarea cu oxigen în celulele corpului uman, inclusiv şi a creerului (creerul consuma 20 % din oxigenul pe care noi îl respirăm). Acetoaldehida la fel se combină cu hemoglobina din celulele roşii reducîndu-le astfel capacitatea să transporte oxigen. Aceasta duce nemijlocit la apariţia hypoxiei (foamea de oxygen la nivelul celulelor), la fel, acetoaldehida reduce abilitatea proteinei “tubulin” să asambleze microtuburi. Microtuburile furnizează suport structural pentru neuroni şi dendrite în creer şi care transportă produsele neurochemice produse de celulele nervoase către dendrite, inclusive şi materialul genetic. Fară aceste microtuburi, dendritele se atrofiaza şi mor pe etape. (este bine ştiut că alcoolul distruge neuronii, iata de ce este interzis alcoolul minorilor, le poate afecta sistemul nervos)
Acetoaldehida induce deficienţe de vitamilele B1 (Tiamina), B3 (Niasin), NAD, Acetil Co-enzima A, B5 (acidul pantofenic), P5P (Piridoxal-5-Phosphat) ai inhibă sistemul de sinteza a glandei Prostaglandine. (iată de ce bărbaţii cînd sunt beţi, au probleme cu sexul)
Deficienţa de B1 (Tiamina), poate provoca un sindrom caracteristic prin confuzia mentală, memorie şi coodonare slabă, şi derută vizuală.
B3 (Niacin) şi NAD (o enzimă obţinută din B3) este implicată în metabolismul de transformare a zaharurilor şi grasimilor în energie şi este un important catalizator în producerea neurotransmiţătorilor, inclusiv a componentului seratonin si activează enzimele “alcool dehidrogeneză” şi “aldehida dehidrogeneza”. Deficienţa de B3 poate provoca simptome prin care vă veţi simţi temător, îngrijorat, depresiv, dureri de cap, insomnie, agitare şi imposibilitatea de a va concentra.
B5 şi forma ei activa, Coenzyme A, este cel mai important component in ciclul Krebs care produce 90% din energia corpului.
P5P este enzima principală care este implicată in procesele de formare a neurotransmişătorilor la fel reglementeaza accesul Magneziului in celule, astfel controleză excitabilitea celulelor nervoase.
Acetoaldehida formează condiţii bune ca în organism să apară şi alte substanţe cu effect toxic.
Acetoaldehida apare in corp la consumul de alcool, la fel şi dacă inhalam fumul de ţigară (fumăm), inhalăm gaz de eşapament, sau din alte surse.
Vulnerabilitatea fiecărui individ asupra toxicităţii alcolului variază din cauza genelor, statutul nutriţional şi expunerile precedente. Statutul nutriţional este extrem de important. Consumul de nutrienţi care vor preveni daunele provocate de acetaldehidă şi care vor facilita transformarea aldehidei in acetat, respectiv in energie. Trebuie sa consumam produse bogate in vitamina C, B1, B3, B5, B6 adica bucate proaspete şi bogate in nutreinţi.
Tradiţional beţia se combate cu moare, bors acru care sunt bogate in vitamina C.
Concluzia e evidentă: NU mai trebuie să consumaţi produse alcoolice de calitate slabă, mai ales pe cele tari, protejaţi-vă organismul de toxine. NU consumaţi bauturi ieftine contrafacute. Cumpăraţi doar de la producătorii ce au tradiţii şi tehnologii, nu riscaţi.
Vinul este cea mai sanatoasă bautură alcoolică, deoarece pe lîngă alcool conţine alte sute de nutrienţi benefici corpului uman, aceleaşi substanţe care vor combate toxina din organism. Serviţi un Vin veritabil, şi protejaţi-Vă sanatatea.
hai noroc...