Legea româna recunoaste urmatoarele categorii de vinuri:
Vinuri pentru consumul curent:
-Vin de masa (VM),
-Vin de masa superior (VMS)
Vinuri de calitate:
-Vin superior (VS),
-Vin de calitate superioara cu denumire de origine controlata(VDOC),
-Vin cu denumire de origine controlata (DOC),
-Vinuri cu denumire de origine controlata si trepte de calitate (DOCC).
* Cules la maturitate deplina (CMD)
* Cules târziu (CT)
* Cules selectionat (CS)
* Cules la înnobilarea boabelor (CIB)
* Cules la stafidirea boabelor (CSB)
* Cules la maturitate de înnobilare (CMI)
Din punct de vedereal continutului de zahar, vinurile pot fi clasificate dupa cum urmeaza:
seci - pâna la 4 g/l
demiseci - între 4-12 g/l
demidulci - între 12-50 g/l
dulci - peste 50 g/l.
Vinurile de calitate superioara (VS) sunt produse din varietati de struguri cu potential ridicat, provenite din regiuni viticole bine definite. Aceste vinuri sunt vândute sub denumirea podgoriei sau a regiunii viticole, cu sau fara mentiunea tipului de strugure utilizat; vinurile vândute cu utilizarea numelui strugurelui folosit trebuie sa contina cel putin 85% din varietatea respectiva.
Vinurile de calitate superioara cu denumire de origine controlata (VDOC) sunt produse din soiuri de struguri autorizate si recomandate pentru cultivare în regiunea respectiva, dupa criterii dinainte stabilite, cum ar fi: regiune viticola, varietate si asortiment de varietati, metode de cultivare, cantitate maxima de struguri per hectar, control tehnic si de calitate.
Dreptul de a produce vinuri cu denumire de origine controlata este acordat de catre Ministerul Agriculturii, bazat pe propuneri facute de catre Oficiul National al vinului si viei (începând cu recolta 1993). Ministerul Agriculturii, Oficiul National al vinului si viei si Institutul National de Cercetari garanteaza autenticitatea vinurilor cu denumire de origine controlata.
Potrivit dispozitiilor Oficiului Român al vinului si viei, vinurile cu denumire de origine controlata trebuie sa aiba o vechime de cel putin 1-2 ani, pentru vinurile albe si minimum 2-3 ani, pentru vinurile rosii; vinurile trebuie pastrate în butoaie de stejar cel putin jumatate din aceste perioade.
Exista 14 laboratoare autorizate, situate în principalele podgorii, ce analizeaza caracteristicile fizice si chimice ale vinurilor; atât inspectorii cât si chimistii ce îsi desfasoara activitatea în aceste laboaratoare, poseda propriul lor sigiliu; copii ale acestor sigilii sunt înregistrate la sediul departamentui specializat al Uniunii Europene din Bruxelles.