O carte, un prieten, o sticla cu vin iti aduc fericirea! scria Moliere, insa drumul parcurs de vin, de la butuc la pahar, cunoaste o evolutie interesanta si complexa, finalizata cu pastrarea si comercializarea produselor viticole.
Aceasta licoare este una dintre primele creatii ale umanitatii, cultura vitei-de-vie si a vinului interferindu-se cu istoria omenirii de aproape 7.000 de ani. Datele arheologice atesta originea vitei-de-vie si a vinului in marile culturi ale Greciei, Romei si Egiptului. Mai mult decit atit, au existat si zei ai vinului si ai vitei-de-vie: Dionysos la greci si Bachus la romani. Dintotdeauna vinul a fost prezent la sarbatori, la ceremonii, ca medicament si/sau antiseptic si ca aliment furnizor de elemente nutritive.
Accesorii pentru servirea vinurilor
Pentru valorizarea completa, serviciul de prezentare si servire a vinului se realizeaza cu instrumente si accesorii specifice respectiv :
- cupa somelierului
- paharul de degustare
- tirbusonul
- cosuletul pentru servire
- carafa pentru decantare
- termometrul cu citire rapida
- clestele
- dopuri
- frapiera
- caruciorul pt vin
- diferite tipuri de pahare.
Paharele si vinul sunt inseparabile. Degustarea unui vin este o arta prin care se pune in valoare toata munca viticultorilor si oenologilor. Paharul pentru degustare este instrumentul perfect pentru degustare, prin forma si caracteristicile sale. Paharul din sticla incolora, cu o permeabilitate foarte buna a luminii are o forma speciala, iar dimensiunile au fost standardizate de Oficiul International al Viei si Vinului. Deschiderea paharului este putin mai ingusta decat partea de jos, ceea ce permite concentrarea spre nas a aromelor.
Asocierea vinurilor cu preparatele culinare
Orice masa modesta sau aleasa nu este de conceput fara vinuri adecvate, in armonie cu preparatele culinare.
Cateva principii de baza ale asocierii:
Culoarea - vinurile albe cu preparatele din carne alba si vinurile rosii cu preparatele din carne rosie.
Densitatea – continutul in alcool, concentratia aromelor si buchetul se asociaza cu gustul si savoarea preparatelor culinare; preparatele fine se asociaza cu vinuri fine iar preparatele consistente cu vinuri mai puternice .
De asemenea este importanta temperatura de servire a vinului:
Vinurile rosii se servesc la temperatura camerei, adica 15-18 grade
Vinurile albe se servesc intotdeauna reci.